VI ARBEJDER MED NEDENSTÅENDE
PROJEKTER
VI HAR NATURLIGVIS EN MASSE DRØMME OG GODE IDÉER, DER KRÆVER TID OG FINANSIERING FOR AT KUNNE OPNÅ. DU KAN LÆSE OM DE ENKELTE PROJEKTER HERUNDER OG VEJEN HEN MOD MÅLET. DU KAN FØLGE VORES PROCESSER UNDER “HISTORIE“
PROJEKT “TÆLLER”
I Holland tildeles aktive møller en tæller, hvor der gives tilskud efter hvor mange gange årligt møllens vinger snurrer rundt. Vi ønsker at undersøge og etablere en tilsvarende tæller i de danske møller, eftersom flere møller er kommet på kortet som aktive møller. Med denne løsning, også for danske møller, gives de enkelte mølle, mulighed for at “tjene” til driften til pasning af møllen, hvilket vil være langt mere motiverende med dette konkurrence element.

11
TÆLLER UDVIKLING
I Holland tildeles aktive møller en tæller, hvor der gives tilskud efter hvor mange gange årligt møllens vinger/hjul snurrer rundt. Vi ønsker at undersøge og etablere en tilsvarende tæller i de danske møller, eftersom flere møller er kommet på kortet som aktive møller. Med denne løsning, også for danske møller, gives de enkelte mølle, mulighed for at “tjene” til driften til pasning af møllen, hvilket vil være langt mere motiverende med dette konkurrenceelement.
12
TÆLLER ETABLERING
Hver gang en mølle genaktiveres, skal mølles samtidig have en tæller installeret, som giver mølleejerne indblik i aktiviteten, Når projektet er udviklet, er det blot et spørgsmål om installering. Det kan være individuelt for den enkelte mølle, men kan tænkes ind i projektet i forbindelse genaktiveringen.

PROJEKT “MØLLEBYGGERUDDANNELSE”
Det er et ambitiøst mål, at etablere en næsten glemt uddannelse. Man forsøgte tilbage i 70’erne, at genetablere møllebyggeruddannelsen uden held. Men hvis vi skal genaktivere de mange møller i Danmark som står i forfald, og bevare dem for eftertiden, er det ikke spor for tidligt at få udviklet og etableret en erhvervsuddannelse, der kan sikre vores kulturarv for fremtidige generationer. Det kan du være med til at støtte her.

21
UDDANNELSE – UDVIKLING
Vi har brug for at dygtiggøre og efteruddanne håndværkere, så ambitionen om at få genaktiveret møllerne i Danmark, kan blive til virkelighed. Vores mål er at samarbejde med institutioner og møllebyggere om at etablere de helt rigtige kursere for håndværkere, så de kan dygtiggøre sig og i sidste ende gøre en forskel for den danske kulturarv.
Her skal undersøges hvordan og hvad der skal produceres af undervisningsmateriale og udvikles et samarbejde med de forskellige institutioner, erhverv, stat og EU.
22
UDDANNELSES ETABLERING
Selve etableringen af uddannelsen vil kræve en implementeringsproces, der vil skulle forfines over en årrække for at sikre at de møllebyggere der kommer ud på den anden side, har de fornødne kvalifikationer. Der vil både blive arbejde/uddannelse med Sten, tove/remme, blikkenslagerarbejde, Snedkeri, tømrer, savværk og smedje.
Dokumentationsprojektet vil tager 5-10 år, hvor der i første omgang søge til de første 3 års formidlingsdokumentation.

PROJEKT “DIGITAL PLATFORM”
Vi er klar over at dokumentationsarbejdet nødvendigvis må munde ud i en digital tilgang udover det dokumentationsmateriale der naturligvis skal produceres. Derfor skal der lægges mange kræfter i at etablere denne digitale platform. Den vil skulle kunne bruges af både mølleejere, møllelaug og møllebyggere. Den vil skulle indeholde viden om forskellige møller, både historisk og bygningsteknisk samt indeholde en del billedmateriale. Også arkitekter og konsulenter, der arbejder rådgivende, skal kunne anvende denne digitale platform i deres arbejde med at bevare møller.

31
DIGITALPLATFORM – UDVIKLING
Vi ønsker at være med til en udvikling af en digital platform, der kan blive til gavn for ny-uddannede møllebyggere, og etablerede restaureringshåndværkere. Selv for de rådgivende instanser inden for restaureringshåndværket, er undervisningmaterialet sjældent tilgængeligt online. Her kan vi som brancheorganisation se, at der er behov for at udvikle en samlet digital tilgang til undervisning og materialer for bedre byggerier for kulturarvsbevaringen.
32
DIGITAL PLATFORM – ETABLERING
Selve etableringen og implementeringsprocessen af digitaliseringsplatformen vil tage en del tid. Tid der skal bruges til at indsamle materiale, opstilling og produktion. Arbejdet vil skulle tilpasses og forfines over en årrække for at sikre at indholdet er kvalificeret, brugbart og brugervenligt. Det bliver dokumentations- og undervisningsmateriale, der kan bruges for eftertiden. Der skal arbejdes med softwareprogrammer og der skal produceres app’s.

PROJEKT “TURIST OG MØLLEPAS”
Møller der snurrer rund – hvad enten det er vand- eller vindmøller, giver liv og lyst til besøg. Hvad vil turister gerne have, og hvordan får vi etableret aktiviteter, der kan styrke turismen. At øge turismen kan være vejen hen mod en cirkulær økonomi for dermed mere bæredygtig levevej for møllen. Det kan måske også være vejen mod et mere aktivt netværk omkring møllen. Det kan du være med til at støtte her.

31
TURIST OG MØLLEPAS – UDVIKLING
Vi ønsker at være med til at udvikle et levende miljø omkring møllen, der kan skabe økonomi og lyst til at endnu flere møller får motivationen til en bevaring af bygningen men også til at åbne dørene for turister og andre der kan have interesse i at forstå sig på møllerne, deres vigtige fortælling og for udviklingen til i dag. Der må gerne være leg og læring i projektet. Det skal være let tilgængeligt for både mølleturister, skoleklasser, institutioner og andre med interesser for bevaring af kulturarven. Her vil der udviklingen af en app til et møllepas være et mål.
32
TURIST OG MØLLEPAS – ETABLERING
Selve etableringen og implementeringsprocessen af møllepas og turisme vil ske i samarbejde med Destinationerne. Arbejdet vil skulle tilpasses og forfines over en årrække for at sikre at indholdet er kvalificeret, brugbart og brugervenligt. En app vil både kunne bruges i undervisningsregi, og for mølleturister der er på rundfart. Der skal arbejdes med softwareprogrammer og der skal produceres en app.

PROJEKT “NETVÆRK OG KLYNGER”
Workshops og etablering af netværk i lokalsamfund. Klynger som skaber bedre liv og fællesskab i lokalsamfundene.

31
NETVÆRK OG KLYNGER – UDVIKLING
Vi ønsker at være med til at udvikle et levende miljø omkring møllen….
32
NETVÆRK OG KLYNGER – ETABLERING
Selve etableringen og implementeringsprocessen af ildsjæle…
